Acid folic, acid folic alimentar și metilfolat
Acidul folic și acidul folic sunt adesea folosite (incorect) în mod interschimbabil. Din păcate, aceasta este o mare greșeală, deoarece biologic există o diferență uriașă între ele, motiv pentru care merită să fii conștient de diferențe și astfel să interpretezi și să folosești corect produsele care conțin aceste ingrediente active în practică.
Acidul folic (acidul pteroil-L-glutamic) este forma sintetică a vitaminei B9, în timp ce acidul folic alimentar este forma naturală (tetrahidrofolat) a vitaminei B9 care se găsește în alimente. Cu toate acestea, niciuna dintre ele nu este forma pe care organismul o poate utiliza pe deplin! Aceste molecule trebuie transformate într-o stare activă în mai multe etape, astfel încât organismul nostru să le poată utiliza (Figura 1). Forma activă a vitaminei B9 este metilfolatul. Prin urmare, numai acest lucru poate fi utilizat direct de organism (aceasta formă activă este conținută în complexul WTN Folate).
Acid folic
Acidul folic este cu siguranță cea mai proastă alegere posibilă pentru înlocuirea vitaminei B9. Toată lumea ar trebui să evite această formă!
În Ungaria și în Europa, o parte semnificativă a populației (aproximativ două treimi) este afectată de așa-numitele Mutația genei MTHFR (metilentetrahidrofolat reductază). Gena MTHFR reglează funcția enzimei de conversie a acidului folic/folat alimentar în metilfolat. Ca o consecință a mutației MTHFR, organismul nu poate converti eficient forma de vitamină inactivă într-o formă de vitamină activă, crescând astfel șansa de boli cardiace și vasculare (și alte riscuri pentru sănătate).
Ceea ce este interesant este că organismul celor care nu sunt afectați de această mutație a genei MTHFR transformă încet acidul folic într-o formă activă, astfel încât o parte din acidul folic circulă neprocesat în sânge și, în plus, se leagă de receptorii de folat, blocarea site-ului de folat activ.
Acidul folic neprocesat este descompus de ficat în timp, dar procesul este lent.
Folat alimentar
Când înlocuim folatul alimentar din alimente, acesta este, de asemenea, transformat în metilfolat de către enzima MTHFR, dar dacă cineva este afectat de mutația MTHFR, aceasta va fi aproape aceeași problemă ca și cum ar fi luat acid folic sintetic (Figura 1).
Absorbția folatului alimentar în tractul intestinal este de aproape 100%, deci nu aceasta este problema, ci conversia la forma moleculară activă (metilfolat), pe care trebuie să o facă organismul nostru. Acidul folic/folatul alimentar trebuie transformat în metilfolat biologic activ în organism (Figura 1). De asemenea, se află în modul condițional „trebuie” deoarece, din cauza mutației genei MTHFR deja menționate, această conversie are loc cu o eficiență slabă sau foarte slabă.
Important
Folatul alimentar din plante este aceeași problemă pentru persoanele cu mutații MTHFR ca și acidul folic (Figura 1). Dacă pe eticheta unui produs scrie că acidul folic provine din extracte de plante, nici nu este benefic.
Prin urmare, multivitaminele care conțin numai extracte de plante nu sunt potrivite pentru înlocuirea substanțială a metilfolatului, indiferent dacă provin din agricultura organică sau non-organică.
Metilfolat
Este cu siguranță cea mai bună formă de suplimentare cu vitamina B9. Forma moleculară de folat sub formă de diferite săruri (de obicei calciu și glucozamină) este stabilă și funcțională pentru toată lumea.
Metilfolatul bioactiv joacă un rol important în metilare, care optimizează mai multe procese din organism, de ex. Producția de ADN, metabolismul hormonal și detoxifierea. Deci, această mutație a genei afectează nivelul hormonilor și al neurotransmițătorilor, funcția creierului, digestia, nivelul colesterolului etc.
Metilfolatul este considerat un ingredient scump, așa că majoritatea producătorilor folosesc în schimb acid folic.În cazul în care suntem printre norocoși și nu avem o mutație MTHFR
Dacă totul este în ordine în corpul nostru, putem transforma aproximativ 50% din acidul folic în forma activă de metilfolat, restul de 50% circulă în sânge. Ca urmare a creșterii nivelului de acid folic în sânge, crește și nivelul de homocisteină. Un nivel ridicat de homocisteină poate deteriora arterele și poate iniția procese inflamatorii, creând astfel plăci și depozite pe suprafața interioară a vasului, care îngustează diametrul vaselor. Bolile cardiovasculare se dezvoltă ca urmare a vasoconstricției. Nivelul de homocisteină crește în fiecare organism atunci când consumăm proteine (de exemplu, carne, leguminoase, adică aminoacizi care conțin metionină), astfel încât transformarea și descompunerea acesteia este o necesitate.
Complexul WTN Folate - minicapsula
Ingrediente: gumă arabică organică, palmitat de ascorbil, sare folic de glucozamină (L-5-MTHF), metilcobalamină.
Cantitate recomandata: 1 minicapsula pe zi, de preferat cu o jumatate de ora inainte de prima masa principala, cu masa in cazul unui sistem digestiv sensibil.
WTN FOLATE COMPLEX - 60 MINICAPS
- Producători Wise Tree Kft
- Cod produs: WT063
- Disponibilitate: În Stoc
-
70,00RON